SUPRUGA ZELENSKOG

Olena Zelenska stigla u Beograd, dočekala je Tamara Vučić

Obilasku su prisustvovali ministar vanjskih poslova Srbije Marko Đurić, ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i ambasador Ukrajine Tolkač

Tokom posjete Zelenske. Tanjug/Strahinja Aćimović

E. Ć.

12.5.2024

Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, boravi u bilateralnoj posjeti Beogradu, koju je započela obilaskom Biblioteke grada Beograda u društvu supruge predsjednika Srbije Tamare Vučić.

Zelenska je u Biblioteci grada Beograda posjetila arheološko nalazište sa izložbom "Rimsku dvoranu", kao i "Ukrajinsku policu", kutak biblioteke sa ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod njenim patronatom.

Imala je priliku da vidi i Beogradsko četvorojevanđelje iz 16. vijeka, prvu knjigu štampanu u Beogradu.

Biblioteka grada Beograda je suprugama predsjednika Srbije i Ukrajine uručila članske karte i poklonila monografije izdate povodom 90 godina rada ove institucije.

Tamara Vučić i Olena Zelenska su obišle Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu.

Tokom obilaska supruga predsjednika Ukrajine je čula nešto više o historiji Beograda, o beogradskom Pobedniku, Spomeniku zahvalnosti Francuskoj i drugim simbolima glavnog grada Srbije.

U prisustvu suprugа predsjednika Srbije i Ukrajine, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između beogradskog univerziteta i Narodnog univerziteta u Kijevu "Taras Ševčenko".

Sporazum su potpisali rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i prorektor za naučni i pedagoški rad Narodnog Univerziteta "Taras Ševčenko" Ksenija Smirnova.

Obilasku su prisustvovali ministar vanjskih poslova Srbije Marko Đurić, ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.