BANJA LUKA

Stanivuković na otvorenju džamije Arnaudije: Ne vjerujem u čovjeka koji ruši bogomolje, ona treba biti most za približavanje

Zaključio je kako je Banja Luka izvršila jedan važan zadatak, obnovivši sve džamije, katedrale i crkve

Draško Stanivuković. Avaz

Nerma Ajnadžić

7.5.2024

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, stigao je danas na otvaranje džamije Arnaudije u Banjoj Luci.

Stanivuković je iskoristio priliku da se obrati prisutnima koje je na početku govora srdačno pozdravio.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje kao jedan od domaćina. Iskoristit ću priliku da vas sve pozdravim u ime Banje Luke. Postoji jedna čuvena izreka koja kaže da gradovi i mjesta pripadaju onima čiji su tu spomenici, svetinje i bogomolje. Sudeći po tome, danas je i više nego jasno da Banja Luka pripada svima. Čestitam svima nama na ovom jednom važnom i velikom događaju, rekao bih dugo očekivanom datumu kada ova prelijepa bogomolja otvara svoja vrata. Želim da mnogo godina i decenija bude na molitvenu upotrebu svim vjernicima islamske vjeroispovijesti – kazao je Stanivuković.

Važno oprostiti

Dodao je kako Bog daje snagu za svakodnevicu i za životno breme.

- Životno breme naroda na ovim prostorima jeste i mjeri se u našoj snazi da pogledamo jedni druge i da oprostimo jedni drugima ono što se može oprostiti. Ono što mislimo da se ne može oprostiti, neka svako od nas još jednom ode u svoju bogomolju i zamoli Boga za dodatnu snagu da shvatimo da živjeti zajedno nije samo moguće nego i lijepo. Drago mi je da smo danas okupljeni u našoj Banjoj Luci – dodao je Stanivuković.

Stanivuković je istakao kako su sve civilazicije gradile svoje mostove.

Poruke mira

- Ova bogomolja koja je zaista prelijepa nije samo bogomolja, ona je i most zato što je posljednja džamija koju smo morali obnoviti da bi postali bliži jedni drugima i da bi se povezali, ali da bi bili bliži Bogu. Ne vjerujem u čovjeka koji ruši svetinje i bogomolje. Danas, kao Srbin pravoslavac, na treći dan Vaskrsa,  ovdje sam da pošaljem poruke mira, tolerancije i međusobnog poštovanja – istakao je Stanivuković.

Zaključio je kako je Banja Luka izvršila jedan važan zadatak, obnovivši sve džamije, katedrale i crkve.

- Kada sam čuo da je poneki autobus otkazao dolazak bojeći se da li će biti bezbjedno. Banja Luka ima toliko ljubavi da može da izvozi u one gradove i općine koje imaju manjka. To i jeste Banja Luka... Želim da 21. vijek bude religiozan i svako u svojoj vjeri traži pravdu ljubav, oprost... neka ovaj vijek bude onaj u kojem ćemo tražiti bolje od nas samih, a onda i od drugih – zaključio je Stanivuković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.