AMBASADOR BIH U UN-U

Lagumdžija: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca, svrha sjednice pritisak da se povuče Rezolucija o Srebrenici

Poručio je da je ambasador Rusije zloupotrijebio funkciju

Zlatko Lagumdžija. Screenshot

S. S.

1.5.2024

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a obratio se predstavnik BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

On je poručio da mu je žao što Malta, koja predsjedava UN-om, bez potrebe ima hitnu sjednicu pred kraj predsjedavanja.

- Rusija je više puta iskazala zabrinutost za jedan dio BiH. Kako današnji sastanak odražava multietničku viziju, Dejtonski mirovni sporazum, kako ovo nije kršenje prava bar dva konstitutivna? Ako bilo ko podiže tenzije to ste vi. U Dejtonskom sporazumu ne postoju zajednička država BiH, nego država BiH. Postoji entitet RS. Činjenica da ste pustili pismo samo jedne članice Predsjedništva BiH govori o vašoj pristrasnosti - kazao je Lagumdžija.

Naglasio je da je zloupotrijebio govornicu.

- Ovlasti entiteta su dodijeljenje Ustavom BiH, a ne odraz državnosti. Što se tiče teritorijalnog jedinstva BiH, a pismo koje je ovdje predstavljeno krši Dejtonski mirovni sporazum. U pismu se navode nadležnosti BiH u šest područja, a nabrojano je njih pet, a njih ima u 10 oblasti. Postoje i dodatne nadležnosti, koje podrazumijevaju sva pitanja oko kojeg se dogovore entitete. To su npr. Sud BiH, Tužilaštvo BiH, OSA BiH, Oružane snage, UIO BiH. Države se obraćaju UN-u, a teritorijalne jedinice. Samo BiH ima međunarodno-pravni suverenitet. Entiteti nisu zaduženi za vanjsku politiku. Vlasti RS podrivaju ustavni poredak, koriste zapaljivu retoriku, podižu tenzije. Vladajuća koalicija je počela poduzimati korake ka potencijalnoj budućoj secesiji, to se vidi u zajedničkoj izjavi vlasti u RS. Visoki predstavnik je naveo da je usvajanje Izbornog zakona RS kao napad na ustavni poredak. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira jasno pokazuje da je imenovanje visokog predstavnika u skladu sa rezolucijama UN-a - naglasio je Lagumdžija.

Poručio je da vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca kako bi narušile mir. Smatra da je svrha sastanka pritisak da se povuče Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Poručio je da je Rezolucija o Srebrenici činjenica utvrđena presudama, a ne stvar mišljenja.

- Poricanje genocida je posljednja faza genocida. To nije društvo koje želimo ostaviti djeci. U i oko Srebrenice slaviti ratne zločince, dehumanizacija preživjelih, onemoguće im pravdu i pomirenje. Kultura sjećanja na žrtve genocida mora biti takva da se genocid nikada ne pretvori. Poricanje genocida stoji na putu budućnosti BiH i povećava mogućnosti na sukobe i ako mu se stane na kraj, to će stvoriti put za novi genocid - istakao je Lagumdžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.