ODRŽAN SASTANAK

Formula 1 bi mogla dobiti novu utrku: Vozila bi se po gradu poznatom po velikim gužvama

Ova je inicijativa dio politike koju je pokrenuo Sreta Tavisin, kako bi se povećala vidljivost kraljevstva i privuklo više turista

Sa jedne od trka Formule 1. AP Photo / Rick Rycroft, File

S. S.

23.4.2024

Tajland planira organizirati trku Formule 1, saopćio je premijer te države Sreta Tavisin, koje se danas sastao sa šefom Formule 1Stefanom Domenikalijem.

- Tajland ima kapacitet ugostiti Formulu 1 u Bangkoku - napisao je šef vlade na platformi X, nakon razgovora u Bangkoku. 

- Ako to učinimo, siguran sam da će naša zemlja drugima ostaviti nevjerojatne uspomene, jer imamo dobar potencijal, kapacitet i gostoljubivost Tajlanđana.

Vladin glasnogovornik, kojeg su citirali lokalni mediji, tvrdi da bi se utrka organizirala ulicama starog Bangkoka, poznatog po velikim saobraćajnim gužvama i infrastrukturnim problemima. Ova je inicijativa dio politike koju je pokrenuo Sreta Tavisin, kako bi se povećala vidljivost kraljevstva i privuklo više turista, u ekonomskom kontekstu koji je i dalje krhak od pandemije.

Tajland nikada nije održao F1 utrku, ali je svake godine domaćin utrke MotoGP Svjetskog prvenstva, u Buriramu, u siromašnoj, ruralnoj regiji udaljenoj više od pet sati vožnje od glavnog grada. Vijetnam, blizu Tajlanda, trebao je biti domaćin svoje prve F1 velike nagrade 2020., u Hanoju, ali je pandemija koronavirusa otkazala taj događaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.