KUHAJTE S NAMA

Krompir salata sa rotkvicama

Bavarska verzija kojom možete pobjeći iz tradicije

Bavarska salata. We eat at last

Dž. R.

22.4.2024

Svi znaju za klasičnu krompir salatu koja je kod nas često prilog uz ribu, ali ukoliko želite da malo osvježite tradicionalan način pripreme, možete pokušati sa bavarskom verzijom.

Sastojci: 1 kg krompira, 2 luka, 100 ml povrtnog temeljca, 6 kašika bijelog vinskog octa, 5 rotkvica, pola krastavca, 1 kašičica svježeg vlasca, 6 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica senfa, 1 prstohvat soli i bibera.

Priprema:

1. Krompire operite i u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Dodajte krompir u kori i kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri oko 25 minuta.

2. Ocijedite i ogulite krompire kad se malo prohlade jer biste se mogli opeći dok su još vrući.

3. Narežite oguljene krompire i dodajte na trakice narezan luk te dobro promiješajte. U malom loncu zakuhajte supu s pola količine octa i prelijte preko krompira.

4. Ostavite da odstoji oko 30 minuta. Za to vrijeme pomiješajte preostalu količinu octa s uljem, senfom, soli i biberom.

5. Krompirima dodajte narezani krastavac i rotkvice, sitno nasjeckan vlasac te pomiješajte s umakom. Začinite po ukusu soli i biberom. Ohladite prije posluživanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.