HRVATSKA

Napuštanjem Mosta Raspudići ostaju bez novca iz proračuna: "Znali su za to"

Budući da su odlučili napustiti Most, na čijoj su koalicijskoj listi izabrani u Hrvatski sabor, oni nemaju nikakva prava na ta sredstva

Bračni par Raspudić. Neva Zganec/PIXSELL

Z. K.

27.4.2024

Nakon najave da napuštaju Most i prelaze u nezavisne zastupnike, bračni par Raspudić, Marija Selak i Nino, morat će naći drugi način za financiranje svog političkog rada. Više ne mogu računati na sredstva koja država za taj rad daje strankama i nezavisnim zastupnicima.

Političke aktivnosti

Budući da su odlučili napustiti Most, na čijoj su koalicijskoj listi izabrani u Hrvatski sabor, oni nemaju nikakva prava na ta sredstva, njih će dobiti Most, kažu u Hrvatskom saboru. Raspudićima je to, doznaje se, bilo poznato.

Zastupnicima Raspudić bilo je poznato da će ostati bez tih sredstava kad su donosili odluku da napuste Most, no, tome unatoč, ostali su pri njoj, kaže njima blizak izvor.

U saboru tumače kako Raspudići, po zakonu koji uređuje financiranje političkih aktivnosti, nisu nezavisni. Taj zakon kaže da je nezavisan onaj zastupnik koji je izabran s nezavisne liste, a Raspudići to nisu, izabrani su s liste političke stranke.

Taj zakon kaže i kako pravo na redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna imaju stranke koje su, prema konačnim rezultatima izbora, dobile zastupničko mjesto u saboru i nezavisni zastupnici.

Ta su sredstva poprilična, za ovu je godinu za rad političkih stranka država u proračunu osigurala 9,7 miliona eura. Svaki zastupnik stranci nosi 62. 441 euro, a svaka zastupnica, kao pripadnica podzastupljenog spola, deset posto više, tj. 68.685 eura.

Nisu jedini

Slučaj Raspudićevih nije prvi i nije jedini. Zastupnica Karolina Vidović-Krišto na izbore 2020. išla je na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji je poslije, zajedno s kolegom Milanom Vrkljanom, napustila i u konačnici osnovala vlastitu stranku Odlučnost i pravednost (OIP). No sredstva za politički rad išla su DP-u, a njena stranka se financirala od članarina, donacija, zajma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.