EUROPOL

Otkrivamo detalje međunarodne akcije "Pandora": Filmske prevare u call centrima

Akcija je rađena istovremeno na tri kontinenta

Velika akcija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
A. Bajramović - B. Cerić

3.5.2024

Federalna uprava policije (FUP) jedina je policijska agencija u BiH koja je, s njemačkim istražiteljima, bila uključena u akciju „Pandora“. U okviru ove međunarodne akcije, podržane od Europola, obavljene su racije u 12 pozivnih centara (call centar) u Njemačkoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Libanu, te je uhapšena 21 osoba koja se sumnjiči za prevare velikog broja osoba.

Dvije lokacije

Akcija je, kaže za “Avaz” inspektor FUP-a Saša Petrović, podrazumijevala tri mjeseca rada u tajnosti, rađena je istovremeno na tri kontinenta, a racije su morale biti započete u isto vrijeme u svim državama. Radi se o najobimnijoj akciji njemačke policije usmjerenoj protiv cyber kriminala.

- Ova međunarodna akcija provođena je u tajnosti jer su u pitanju bili digitalni dokazi, koje je moguće lako i brzo uništiti. Akciju je koordinirao Europol, a njen nosilac je ured kriminalističke policije Baden-Virtemberg. Imali smo više sastanaka, a, uz saglasnost Ministarstva pravde BiH, njihovih šest istražitelja je došlo ovdje, pa smo s našim cyber odsjekom, Specijalnom jedinicom i Tužilaštvom KS krenuli u realizaciju. Akcijom su obuhvaćene dvije lokacije na Alipašinom Polju, gdje je osumnjičena osoba uhapšena tokom izvršenja krivičnog djela, te u Boljakovom Potoku, gdje smo pronašli opremu ne iz jednog, već iz više call centara - kazao nam je Petrović.

Petrović: Radili smo u tajnosti. Facebook

Svi prikupljeni dokazi bit će proslijeđeni u Njemačku, gdje će se voditi postupak, a akcija još nije završena. Istražitelji FUP-a ne kriju ponos što su svojim znanjem bili ravnopravni kolegama iz Evrope, te što su ugled BiH u međunarodnim policijskim krugovima digli na viši nivo.

Ž4 = Milion eura

Inače, Europol je saopćio da je ova opsežna istraga identificirala 39 osumnjičenih te da je na prostoru navedenih zemalja prikupljen opsežan dokazni materijal poput nosača podataka, gotovine i imovine u vrijednosti od milion eura, kao i veliki broj elektronskih dokaza.

Europol je saopćio da je operacija "Pandora" pokrenuta s blagajnikom banke u Frajburgu, od koga je klijent u decembru 2023. godine zatražio da podigne više od 100.000 eura u gotovini.

- Bankar je postao sumnjičav i ubrzo je saznao da je klijent postao žrtva prevare „lažnih policajaca“. O svemu je obavijestio istražne organe koji su spriječili žrtvu da preda novac prevarantima - navodi se u saopćenju Europola.

Policajci su uspjeli da u realnom vremenu uprate pozive koji su dolazili iz ovih call centara. Od decembra 2023. više od stotinu službenika je radilo na tome i otkrili su oko 1,3 miliona spornih poziva. Plan međunarodne akcije je bio da se na kraju sruši cijela infrastruktura call centara.

Naplata potraživanja

Dok su se prevare u vezi s naplatom potraživanja uglavnom odvijale iz Bosne i Hercegovine, pozivi za prevare u online bankarstvu upućivani su s Kosova. Investicijski prevaranti zvali su uglavnom iz Albanije, a kriminalci specijalizirani za prevare s prepaid karticama sjedili su za stolovima u Libanu.

Lažni policajci

- Prevaranti bi se u pozivima žrtvama predstavljali kao rođaci, zaposleni u banci, agenti za korisničku podršku ili policajci. Koristeći razne taktike manipulacije, oni bi prevarili svoje žrtve kako bi im izvukli novac. Počevši od lažnih obećanja o isplatama na lutriji i mogućnostima ulaganja, prevaranti su nemilosrdno ciljali svoje sljedeće potencijalne žrtve - naglašeno je u saopćenju Europola.

EGIDA

MUP Srbije jučer je saopćio da su obavili racije i hapšenja u call centrima na 11 lokacija, dvije u Nišu i devet na teritoriji Novog Pazara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.