U BLIZINI PULE

Smrtonosna riba s otrovom 1.200 puta jačim od cijanida uhvaćena u Jadranu

Prirodno žive u tropskim predjelima, a one su iz Crvenog mora kroz Suecki kanal dospjele u Sredozemlje

Srebrenopruga napuhača sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin. Facebook

E. Ag.

14.5.2024

Sedam jedinki srebrenopruge napuhače (Lagocephalus sceleratus) primijećeno je u ponedjeljak kod otoka Ceja u Medulinskom zaljevu, a jedna je i uhvaćena na dubini od 19 metara i odnesena je u Centar za istraživanje mora Rovinj.

- Srebrenopruga napuhača sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe i smrt pri konzumaciji. Tetrodotoksin je najkoncentrisaniji u gonadama i jetri, ali se može naći i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg smrtonosna - objavljeno je na internet-stranici Aquarium Pula, prenosi portal 24sata.

Dodaje se da je ribu uhvatio i fotografisao slovenski ribar Anton Vidović.

Ova vrsta je invazivna i spada u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal dospijevaju u Sredozemlje. Ove ribe prirodno žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog okeana.

Zbog svoje grabljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba ima negativan utjecaj na biološku raznolikost i predstavlja prijetnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže kako bi došla do ulova, kidajući mamce i udice.

Biolozi vjeruju da su napuhače razvile svoju poznatu "napuhanost" zbog toga što ih njihov lagani, pomalo nespretan stil plivanja čini lakom metom za grabljivce. Umjesto bjekstva, napuhače koriste svoje elastično tijelo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (čak i zraka kad je to potrebno) kako bi se pretvorile u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.