SAVJETI STRUČNJAKA

Ne zaboravite se danas odmoriti, to je važno za mentalno zdravlje

Kada smo umorni ili neispavani, naše emocionalne reakcije mogu biti pretjerane, što dovodi do promjena u raspoloženju

Odmor smanjuje razine stresa. IvyPanda

D. R.

1.5.2024

Za praznik rada mnogi će pripremati roštilj i peći kolače, ali ne treba zaboraviti na odmor. Ponekad je teško pronaći vrijeme za odmor i opuštanje, međutim, ono je od iznimne važnosti za održavanje optimalnog mentalnog i fizičkog zdravlja.

Iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, u sklopu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, objasnili su kako odmor pridonosi mentalnom zdravlju.

Na prvom mjestu, odmor smanjuje razine stresa.

- Izdvajanje vremena za odmor omogućuje tijelu da regulira hormone stresa te smanjuje rizik od hroničnog stresa, anksioznosti i depresije - kažu stručnjaci za mentalno zdravlje.

Odmor utječe na regulaciju emocija jer mozgu pruža priliku da učinkovito prorađuje i regulira emocije. Kada smo umorni ili neispavani, naše emocionalne reakcije mogu biti pretjerane, što dovodi do promjena u raspoloženju, razdražljivosti i teškoća u suočavanju sa stresom.

Također, odmor je važan za kognitivno funkcioniranje, kreativnost, inovativnost, povećanje produktivnosti, ali i za fizičko zdravlje.

- Mentalno i fizičko zdravlje usko su povezani. Hroničan nedostatak sna ili odmora može oslabiti imunološki sistem, povećati rizik od hroničnih bolesti te pogoršati mentalno zdravlje - poručili su stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.