KUHAJTE S NAMA

Cezar salata: Idealni proljetni ručak

Ukusno i brzo

Ukusno jelo. Pixabay

Dž. R.

30.4.2024

Ova količina sastojaka dovoljna je za dvije osobe.

Preliv za salatu: 1/2 kašike senfa, 1 kašika pavlake, 2 kašike majoneze, 1 kašika soka od limuna, 1/2 kašike soja sosa, 2 prstohvata svježeg peršuna, 1/2 kašike soli, 1/2 kašike mljevenog bibera (po zelji), 1 kašika meda.

Ostali sastojci: 1 glavica zelene salate, 4-5 rotkvica, 50 g rukole, 100 g šunke, 200 g pilećih prsa, 30-50 g parmezana, 100 g cherry paradajza, 100 g krutona.

Priprema:

1. Piletinu nasjeći na trakice, posoliti, dodati kašiku soja sosa i senfa preko, dobro izmješati i ostaviti u frižider 15-30min dok spremate ostatak salate.

2. Sve sastojke sastaviti u jednu zdjelu i dobro izmješati dok se sve ne sjedini, potom ostaviti u frižider sa piletinom da se hladi 15-20 minuta.

3. Zelenu salatu dobro oprati hladnom vodom i isjeckati na trakice. Rotkvice također oprati i nasjeckati na tanke kolutiće, rukolu samo oprati i sve to spojiti u jednu zdjelu. Cherry paradajz može samo da se prepolovi i doda.

4. Šunku isjeckati na trakice i kada bude hrskava izvaditi i položiti na ubrus da se cijedi, dok na tu mast sipate trakice piletine da se peku 6-7 minuta na visokoj temperaturi. Ostaviti da se zapeku sa jedne strane i kada se formira hrskava korica, okrenuti na drugu stranu i nakon minut dva skinuti i dodati u isjeckanu salatu i također dodati šunku.

5. Ostaviti par trakica piletine, kolutića rotkvice i komadića šunke za serviranje da se dodaju na vrh kao dekoracija.

6. Smjesu iz zdjele prebaciti na tanjir za serviranje, na vrh staviti 2-3 trakice piletine, par komadića šunke i naribati malo parmezana po ukusu i nemojte zaboraviti dodati krutone na kraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.