GLOBUS

U protekla 24 sata u Lugansku povrijeđeno 68 civila

"Granatiranje ne prestaje"

Srna

23.8.2014


U sukobima u gradu Lugansku na istoku Ukrajine u posljednja 24 sata povrijeđeno je 68 civila, saopštio je danas Gradski savjet.

Isti izvor navodi da je najmanje 210.000 ljudi treutno bez struje i vode, da granatiranje ne prestaje, te da je uništeno nekoliko kuća.

Za protekle tri sedmice u grad nisu dopremljeni hrana, lijekovi i gorivo. Nema vode, struje, prekinute su telefonske veze i nisu isplaćene plate i penzije.

Kako se situacija pogoršava, u gradu se u pokretnim prodavnicima na vozilima mogu kupiti samo hljeb i mlijeko, nakon višesatnog stajanja u redu, prenosi večeras Itar tas.

Portparol Narodne Republike Lugansk Pjotr Mihailov rekao je Itar tasu da se napadi na grad nastavljaju i da je njihov cilj izazivanje panike među stanovnicima Luganska.

"Nema struje jer su uništeni elektro - vodovi, a mi nećemo moći da obnovimo snabdijevanje strujom dok naši borci ne istjeraju ukrajinske vojnike", rekao je Mihailov, dodajući da uprkos nestanku struje većina bolnica i dalje radi jer koriste agregate.

Iako je humanitarna situacija kritična u gradu nema epidemije bolesti. "Nije registrovana nikakva epidemija, niti širenje nekog opasnog oboljenja", rekao je Mihailov.