BIH

Ukopan Husein Karalić, peterostruki livanjski hadžija

Kao da je predosjećao ahiret

A. Kamber

23.8.2014


Danas je na mezarju u rodnim Stipanjićima, u općini Tomislavgrad, uz prisustvo velikog broja rodbine i poznanika iz Tomislavgrada i Livna, gdje je dugo vremene živio i jučer umro, ukopan 76-godišnji Husein Karalić, peterostruki livanjski hadžija. Bio je jedan od najredovnijih klanjača i povremeni mujezin u nekoliko livanjskih džamija, a u ovom gradu je redovno plaćao i članarinu za Islamsku zajednicu.

- Posljednjih nekoliko mjeseci kao da je predosjećao ahiret pa je plaćao  članarinu i u Tomislavgradu i rekao mi da želi kada umre da bude ukopan u mezarju u rodnim Stipanjićima. Umro je u petak oko 6:30 sati čim je ušao u hodnik po povratku iz Njemačke gdje je bio nekoliko dana u posjeti djeci. Samo što smo se upitali, izvadio je iz džepova neke stvari i dokumente i samo se srušio. Sviju je vidio i umro  u petak, na dan džume, koju nije propuštao kao ni ostale namaze - rekla nam je na dan smrti Huseinova supruga Alija.

Omiljen među džematlijama

Rahmetli Husein bio je omiljen među džematlijama u Livnu pa i među djecom klanjačima za koje je uvijek imao bombona u džepu koje im je dijelio uoči ili nakon namaza. Odrasle bi, pak, često volio pozvati na kahvu nakon namaza i popričati o svakodnevnim problemima.

dzenaza-huseinu-karalicu23-08-2014

Dženaza Huseinu Karaliću u Stipanjićima (Foto: A. Kamber)

Koliki je ugled uživao najbolje pokazuje činjenica da su mu na dženazi uz stipanjićkog bili i svi livanjski gradski imami predvođeni glavnim imamom Dževadom Hadžićem, također, rođenim u Stipanjićima. Dženazu rahmetli Huseinu je predvodio hafiz Zekerijah ef. Ribo, imam livanjske džamije na Topovima u kojoj je rahmetli Husein najčešće i mujezinio i odakle je pet puta dovama ispraćan na hadž.