BIH

Nevrijeme u BiH: Vjetar u Srebreniku čupao drveće i skidao krovove

Kiša i grad pogodili su danas i područje Doboja

A. Vr.

23.8.2014

Bijeljinu je večeras zahvatilo olujno nevrijeme, praćeno krupnim gradom.

Olujni vjetar, praćen pljuskovima i grmljavinom zahvatio je šire područje grada oko 18.00 sati, javlja Srna.

Kiša i grad pogodili su danas i područje Doboja, gdje je led veličine oraha padao velikom brzinom, nošen jakim vjetrom i kišom.

Susret četvrtog kola fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine između Drine i Zvornika i Radnika iz Bijeljine prekinut je na poluvremenu. Veliko nevrijeme, praćeno jakom kišom, pogodilo je Zvornik, te je Gradski stadion poplavljen za samo nekoliko minuta.

Sudija ovog susreta Miloš Gigović iz Gradiške nije imao drugog rješenja već poslati fudbalere u svlačionice.

Za sada nema informacija o mogućoj šteti.

nevrijeme-bijeljina22

Nevrijeme u Bijeljini (Foto: Srna)

Na osnovu vanrednog izvještaja iz Kantonalnog operativnog centara Civilne zaštite Tuzla sačinjenog na osnovu telefonskog izvještaja iz OSlCZ Gračanica, jako olujno nevrijeme praćeno gradom, do veličine jajeta, pogodilo je općinu Gračanica oko 17.00 sati.

Usljed velike količine kiše ponovo je došlo do izlijevanja lokalnih vodotokova i plavljenja stambenih i poslovnih objekata.

Ekipe OSlCZ Gračanica izašle su na teren, radi prikupljanja informacija i procjene stanja, navodi se u ovom izvještaju.

grad-gracanica11

Nevrijeme u Miričini na području općine Gračanica (Foto: Čitatelj Avaza)

 Na osnovu dobivenog i obrađenog vanrednog izvještaja iz Kantonalnog operativnog centara Civilne zaštite Tuzla, Federalni operativni centar Civilne zaštite saopćio je da je popodnevno olujno nevrijeme zahvatilo i općinu Srebrenik.

Naime, u 17 sati i 18 minuta, područje općine Srebrenik zahvatilo je jako olujno nevrijeme, koje je izazvalo prekid u putnim komunikacijama, PTT-u, elektroenergetskim napajanju pojedinih mjesta, i drugoj infrastrukturi, javlja Fena.

Olujno nevrijeme je čupalo drveće, skidalo krovove na kućama i drugim objektima.

Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do izlivanja potoka i drugih vodotokova koji su poplavili brojna domaćinstva, saopćeno je iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.

 

Olujno nevrijeme, praćeno jakom kišom i gradom veličine jajeta, danas, kasno popodne je zadesilo područje Doboja, Tešnja, Doboj Juga i Usore. Najteže su pogodjenja naselja na sjeveru Općine Usora Makljenovac, Omanjska, Sivša, Alibegovic i Žabljak, gdje je olujni vjetar skinuo krov za tržnog centra „MS“ oštetivši pri tome petnaestak automobila.
- Bio sam gore u trznom centru kada se čula buka. Strčao sam dole i imao šta vidjeti. Tone lima bile su na automobilima. I moj automobil i prikolica su oštećeni. Važno je da je glava živa, a štetu će neko platiti. Policija je napravila zapisnik-kaže nam Veseljko Babić iz Dervente.

Uz naselje Piljužići i nekoliko sela u dobojskoj regiji, najveće štete je pretrpio sjeverni dio Usore.

- Zaista je teško stanje. U majskim poplavama štete su procijenjene na milion i 426.000 KM, a u onima od šestog avgusta štete iznose 374.000. I ove će, bez sumnje biti ogromne-kazao nam je Anto Bonić, načelnik štaba CZ u Usori.

zabljak-grad11

Foto: M. Čabrić