CRNA HRONIKA

Prevare u BiH: Starca "terapija" s plavušom i crnkom koštala 9.000 KM

Lažne maserke ponovo ordiniraju kod Bosanskog Novog

M. ZGONJANIN

23.8.2014

Pripadnici Centra javne bezbjednosti Prijedor tragaju za dvije djevojke, plavušom i crnkom, koje su u četvrtak od Vlade Ćurića (77), mještanina sela Blatna kod Bosanskog Novog, uzele iz kuće 9.000 maraka, odnosno 2.000 eura i 5.000 maraka, te potom nestale.

Kućna posjeta

Na starčeva vrata prevarantice su pokucale u vrijeme ručka, oko 13 sati, i predstavile se kao medicinske sestre koje starijima pružaju kućnu pomoć.

Starac Ćurić, ništa ne sumnjajući, mlađe prevarantice, visine od skoro 165 centimetara, obučene u farmerke i jakne, pustio je u kuću, u kojoj živi sa slijepom bakom Milevom (84).

vlado-curic-novac

Ostalo mu 130 maraka

Jedna od njih, kratko ošišana crnka, odmah se po ulasku u kuću, nakon što je pažljivo pregledala starčevu zdravstvenu knjižicu, bacila na “posao”.
 
Ćuriću je, za početak, izmjerila pritisak nekom spravom koju je donijela sa sobom.  

- Ona druga, plavuša, otišla je u kuhinju kod bake Mileve da bi je pregledala. Ta mi je crnka poslije, kada mi je izmjerila pritisak, rekla da sam u lošem, predinfarktnom stanju i predložila mi je da kupim neki prsluk od kojeg bi mi trebalo biti bolje. Tražila je 30 eura za prsluk pa sam se popeo na tavan da donesem pare i platim ga – govori Ćurić, koji se u sobu vratio sa sto eura.

Kaže da “medicinarke” nisu imale sitno pa je ostalo na dogovoru da one dođu za petnaestak dana, da vide da li mu prsluk odgovora i da uzmu 30 eura.

Gledao seriju

U međuvremenu je crnka djeda Vladu i izmasirala.

- Masirala me je nekom spravom, valjda maserom, znam da mi se kičma tresla. Ležao sam na stomaku, na krevetu. Onda mi je rekla da se okrenem i da mirujem najmanje 15 minuta. U ruku mi je stavila i sat da znam kad trebam ustati. Onda su otišle - kaže djed te dodaje da je nije poslušao.

vlado-i-mileva

Vlado sa slijepom bakom Milevom

Ustao je nakon njihovog odlaska da pogleda svoju omiljenu seriju. Kad se serija završila, otišao je do tavana. No, umjesto otvorenih,  naišao je na zaključana vrata. Odmah je znao da nešto nije uredu.

- Kažem babi, mi smo opljačkani! Zvao sam komšiju, a on policiju. Kad smo otvorili vrata, vidim, nema para. Na stolu samo prazne koverte i čekovi od penzija, moje i babine. Tek sam poslije shvatio da je, dok je ona crnka mene masirala, plavuša vršljala po kući i sve detaljno pretresla, uzela pare, sobu  zaključala, a ključ odnijela sa sobom - kaže Ćurić, koji je 2.000 eura i 5.000 maraka dobio od prodaje zemlje.

Pare je čuvao dvije godine u namjeri da na trošnu kuću stavi krov. Vlado je na stolu pronašao 130 maraka koje su prevarantice najvjerovatnije previdjele.

Nije tražio lične karte

Ćurić od prevarantica, koje nisu bile starije od 30 godina, nije tražio ni ličnu kartu niti bilo kakve dokumente. Nije ih pitao ni za imena. Iz policije su jučer upozorili građane, posebno starije i penzionere koji žive u seoskim područjima, da ne puštaju u kuću nepoznate osobe koje nude medicinske usluge ili nešto prodaju.

- Trebaju da traže provjeru podataka i akreditaciju, a razgovarati treba ispred kuće - navedeno je iz Policijske stanice Bosanski Novi.  

Identičan scenarij

Sličan slučaj dogodio se u aprilu ove godine u Sanskom Mostu. Dvije djevojke, starosti između 20 i 30 godine, plavuša i crnka, prema skoro identičnom scenariju, opljačkale su  Miloša Tubina (81) iz Sanskog Mosta. Dok ga je crnka masirala plavuša je opuhala kuću i odnijela mu 270 maraka i 50 eura. Policija pretpostavlja da se, prema opisu, najvjerovatnije radi o istim prevaranticama.