GLOBUS

Narod u nevjerici: Sistemom otiska prsta protiv nestašice hrane

Nesvakidašnji potez predsjednika Venecuele

Redakcija

23.8.2014

Kako bi riješio problem nestašice hrane u zemlji, venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro u srijedu je najavio da u supermarkete namjerava uvesti sistem uzimanja otisaka prstiju.

To bi, nada se Maduro, trebalo spriječiti Venecuelance da kupuju prevelike količine pojedinih artikala i pomoći da se police u trgovinama ponovo popune. No, uprkos najavi, bio je i tajnovit. Tako stanovnike svoje zemlje nije obavijestio o datumu početka primjene te mjere ni hoće li se sistem primjenjivati u svim prodavaonicama širom države ili pak samo u pograničnim područjima. Naime, njegova socijalistička vlada već se godinu dana bori s nestašicom hrane koja je dosegla takve razmjere da su osnovne namirnice poput ulja ili brašna postale rijetkost.

Šverc u Kolumbiju

Za takvu situaciju njegova administracija krivi dvije stvari - prvo, činjenicu da se oko 40 posto inače subvencioniranih namirnica i artikala koje podliježu kontroli cijena šverca izvan zemlje, primjerice u Kolumbiju, te se tamo prodaje uz veliki profit i, drugo, spekulacije kompanija, prenosi jutarnji.hr.

Kako bi spriječili odljev artikala (a fali im svega, čak i toaletnog papira), kao i benzina i lijekova u Kolumbiju, čak su najavili da će zatvoriti i granicu s tom zemljom. Dodatni je problem što se zbog nestašice i unutar same Venecuele formiralo crno tržište na kojem se rijetke namirnice prodaju po višim cijenama.

Kao na Kubi

Naravno, njegova je najava naišla na kritike. Za taj potez - koji je u trgovinama u državnom vlasništvu bio testiran još u proljeće i svojevrsna je nadogradnja sistema takozvanih kartica za siguran šoping - protivnici tvrde da ih podsjeća na “politiku racionalizacije hrane u kubanskom stilu”.