BIH

Postajemo crna rupa neznanja i neukosti?!

Profesori najavili generalni štrajk, Vlada KS ih ignorira, prijeti propast Sarajevskog univerziteta

E. Trako

23.8.2014

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih država na svijetu u kojima su profesori najznačajnijeg univerziteta primorani na štrajk, i to zbog ignorantskog odnosa bahate, korumpirane vlasti, koja se odavno otuđila od naroda.

Sindikat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) ne odustaje od generalnog štrajka, koji je zakazan za 8. septembar! Nema profesora, nema nastave! Ukoliko dođe do kašnjenja početka nove akademske godine, najviše će ispaštati studenti.  

Kolektivni ugovor

Predsjednik Sindikata prof. Berko Zečević u svim medijskim istupima upozorava da Vlada Kantona Sarajevo ignorira zahtjeve profesora te da će ona biti odgovorna za septembarski haos.  

berko-zecevic5

Zečević: Moramo pronaći rješenje

- Nema drugog modula da izborimo svoja prava. Treba razum prevladati, treba razgovarati, mi smo čak ponudili našoj cijenjenoj vladi tim za pregovore, ali to vam je kao kad se obraćate zidu. Želimo sagledati sve pozitivne i negativne stvari s ciljem pronalaženja najboljeg mogućeg rješenja. Moramo razgovarati, a i dalje ne postoji ministar obrazovanja i nauke. Gdje su intelekt, osjećaj... - pita se prof. Zečević.

Zahtjevi Sindikata UNSA-e se, prije svega, odnose na to da je neophodno potpisati kolektivni ugovor kojim će biti definirana prava profesora.

kodric-sanjin8mk

Kodrić: Minimalna ulaganja

- Ova vlada nema kredibilitet i ne može donijeti nikakvu odluku. Ali bit će odgovorna za haos koji će nastati u septembru, kada bude kasnio početak akademske godine. Studenti se neće moći upisati niti će moći prijaviti ispite - dodaje prof. Zečević.

Propast društva

Društva u kojima su čak i univerzitetski profesori primorani da stupe u štrajk u dubokoj su krizi elementarnih vrijednosti. Tako razmišlja Sanjin Kodrić, profesor na Odsjeku za književnosti naroda BiH i voditelj Centra za naučnoistraživački rad Filozofskog fakulteta UNSA-e.

- Visoko obrazovanje jedan je od nužnih preduvjeta opstanka i razvoja jednog društva, a, ako je kod nas i ovaj stožer doveden u pitanje, onda je jasno kamo idemo. Nije ovdje riječ samo o plaćama univerzitetskih profesora već je situacija mnogo ozbiljnija. Mi smo i inače imali minimalna ulaganja u visoko obrazovanje, a posebno u nauku, a sad su ona praktično nepostojeća ili gotovo nepostojeća - smatra prof. Kodrić.

Kao primjer da je bh. društvo krenulo stranputicom, navodi situaciju u kojoj su se našli univerziteti u manjim sredinama.

- Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru jedva da postoji, a sad svima nama pred očima propada i temeljni univerzitet u BiH - Sarajevski! A s propašću Univerziteta u Sarajevu propast našeg društva kao cjeline još je izvjesnija - bit ćemo ne samo zemlja puke sirotinje već i crna rupa neznanja i neukosti, daleko od svake perspektive - zaključuje prof. Kodrić.

 

Nurković: Početak nastave ne smije kasniti!

 

amar-nurkovic-1

Nurković: Potrebna kvalitetna revizija  
 

Amar Nurković, član Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), potcrtava da do kašnjenja s početkom akademske godine, jednostavno, ne smije doći.

- Na Univerzitetu treba izvršiti kvalitetnu reviziju poslovanja i normi. Treba dobro provjeriti gdje je uzrok problema da bi Univerzitet stao na noge. Dosta stvari se uzima zdravo za gotovo. Ima fakulteta koji imaju razne prijave, kazne, inspekcije su imale posla, ali niko nije odgovarao - smatra Nurković.

Riječ studenata

Aida Ajdin, studentica Muzičke akademije

aida-ajdin

- Apsolutno mi ne odgovara štrajk jer remeti sve rokove i ko zna kako će se to kasnije odvijati. S druge strane, razumijem, profesori ne dobivaju plaće. Podržavam štrajk, ali ne u vrijeme ispita, jer će opet sve ići preko leđa studenata.

Senahida Šabić, studentica Filozofskog fakulteta

sena-sabic1

- Štrajk je opravdan. Ne razumijem kakvi su to ljudi u Kantonalnoj vladi pa ne shvataju profesore i njihove zahtjeve. Koliko sam uspjela razumjeti, profesori zahtijevaju samo najosnovnije, a ovi ni to nisu u stanju ispoštovati, užas!