NAUKA

Raketa kompanije SpaceX eksplodirala tokom probnog leta

Let u svemir

Autor:Fena

23.8.2014

Raketa privatne američke kompanije SpaceX eksplodirala je tokom probnog leta s lokacije u Texasu, saopćila je kompanija koja pokušava da proizvede letjelicu koja može da se vrati na Zemlju i da se više puta koristi. 

-Tokom leta, primjećena je jedna anomalija na letjelici i automatski se aktivirao sistem za samouništenje i okončao misiju - naveo je portparol kompanije John Taylor. 

Radilo se o verziji rakete Falcon 9 s tri motora koji je u fazi ispitivanja, i treba da naslijedi prototip Space Grashopper. 

Taylor je rekao da je tokom cijelog probnog leta i tokom samouništenja letjelice ona ostala na svojoj određenoj putanji, i da niko nije povrijeđen niti je bio ugrožen. 

Taylor nije naveo o kakvoj nepravilnosti se radi samo je rekao da je projektima istraživanja i razvoja, uočavanje anomalija tokom testiranja cilj programa, i da je današnja proba bila posebno kompleksna. 

SpaceX je jedna od četiri kompanije koje je odabrala američka svemirska agencija NASA da proizvede letjelicu koja će moći da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice u okviru programa privatno-javnog partnerstva. Ostale tri kompanije su Boeing, Sierra Nevada i Blue Origin. 

Space je također zaključio ugovor od 1,6 milijardi dolara s američkom NASA-om da obavi ukupno 12 misija prevoženja zaliha do Međunarodne svemirske stanice, od kojih je tri leta već uspješno izvedeno, prenosi Blic.