REGION

Proglašena epidemija zarazne žutice u Skoplju i Štipu

Kao mogući uzrok infekcije navode se intenzivne kiše, oluje i skupljanje kišnice

Fena

22.8.2014

U Skoplju i Štipu je proglašena epidemija zarazne žutice, priopćilo je makedonsko ministarstvo zdravlja.

Za razliku od Skoplja, gdje je javnost obaviještena o izbijanju epidemije u četvrtak i gdje je objavljeno da su 66 osobe zaražene hepatitisom A, u Štipu je Centar za zaštitu zdravlja prije dva dana proglasio epidemiju, ali nije nikoga obavijestio o tome, prenosi Tanjug.

Direktor Centra za javno zdravlje Štip Velik Grkov kaže da su hospitalizirana 24 od 26 ljudi zaraženih hepatitisom.

"U Štipu je proglašena epidemija hepatitisa A. To znači da je povećan broj zaraženih u odnosu na prethodni period. S druge strane, to znači i strože mjere kako bi se spriječila pojava novih bolesti. Potrebna je stroga higijena, temeljno pranje povrća i voća", kaže Grkov.

U Štipu su od danas epidemiolozi Instituta za javno zdravlje u Skoplju, koji bi trebalo da pomognu u otkrivanju izvora bolesti.

Prema recima dr Žarka Karadžovski, direktora Instituta, ne postoji nijedan centar zaraze u Štipu. Voda definitivno nije jedan od njih tvrdi Karadžovski.

Gradonačelnik Štipa Ilco Zahariev, koji je lijčenik po profesiji, tvrdi da je kvaliteta vode ista kao i prije.

"Voda se može kontrolirati kao i ranije, jer nema odstupanja od kvaliteta, sada provjeravamo snabdijevanja vodom u ruralnim sredinama, prirodnim izvorima i fontanama. Također, škole, vrtiće i javne institucije. Posebno škole trebaju poduzeti mjere da se pripreme za start školske godine. Ovaj val se podudara s početkom školske godine, a to bi moglo povećati broj pacijenata", rekao je Zahariev.

I Karadžovski i Zahariev čvrsto navode da infekcija, koja se također naziva "bolest loše higijene", ne može da odgoditi početak školske godine.

Kao mogući uzrok infekcije navode se intenzivne kiše, oluje, skupljanje kišnice i djelomični odljev kanalizacijske mreže u općinama u kojima je registrirana većina oboljelih, ali i nedovoljnu osobnu higijenu i nepravilno pranje svježeg voća i povrća prije jela.