BIH

„Elektroprivredi BiH“ blokiran račun, dužni tri miliona KM!

Općinski sud u Konjicu donio rješenje o izvršenju presude

M. AŠČIĆ

22.8.2014

Državna kompanija "Elektroprivreda BiH", s direktorom Elvedinom Grabovicom (SDP) na čelu, dužna je u budžet Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) uplatiti tri miliona KM na ime naknade za korištenje hidropotencijala za proizvodnju električne energije, saznaje "Dnevni avaz". S kamatama ova cifra iznosi više od četiri miliona maraka.

Normalan slijed

Epilog je to rješenja o izvršenju presude koju je prije tri dana donio Općinski sud u Konjicu. Prema ovom rješenju, Sud je bankama u BiH naredio blokadu računa ove državne firme sve dok Vladi HNK ne bude isplaćen cijeli dug.

Plaćanje vodne naknade od posebnog je značaja za HNK, ali EPBiH to osporava. Ovu naknadu već je platila „Elektroprivreda HZHB“ za prvih šest mjeseci prošle godine. To je zakonska obaveza, kaže Jović.

Ovu informaciju potvrdio nam je jučer i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK. On je kazao da je rješenje o izvršenju presude pravosnažno i da „Elektroprivreda BiH“ mora platiti korištenje vodne naknade koju je godinama izbjegavala.

image007369789

- Sud u Konjicu donio je u utorak rješenje po ranijoj presudu Općinskog suda u Mostaru. Radi se o naknadi za drugu polovicu prošle godine u iznosu od oko tri miliona KM. No, morat će platiti ova tri, plus dodatnih 3,5 miliona KM za prvih šest mjeseci ove godine. To je u već u proceduri - potcrtao je Jović.

Brojke

3 miliona KM mora platiti EPBiH Vladi HNK
1 milion KM iznose kamate
3,5 miliona KM dužni za prvih šest mjeseci 2014.
7 miliona KM EPBiH već plaća FBiH

Ocijenio je da EPBiH izbjegava na sve načine isplatiti ovaj novac, jer Uprava smatra da je odluka o plaćanju naknade HNK nezakonita.

- Sud je rekao svoje. "Elektroprivredi BiH" je zbog ovog rješenje već blokiran račun. Kada isplate sredstva, račun će biti odblokiran. Znam samo da su im svi računi već blokirani, jer je to normalan slijed - rekao je Jović.

Bez komentara

Iz EPBiH nisu jučer željeli za "Avaz" komentirati rješenje Suda BiH u Konjicu. Iz ove firme nedavno su kazali da tu naknadu već plaćaju na federalnom nivou u iznosu od sedam miliona KM. Oni su ranije pojasnili da će svako novo opterećenje u radu ove firme značiti pokretanje tarifnog postupka koji će predstavljati povećanje cijena struje.