BIH

Ko će procesuirati majku SDA-ovog tužioca Čampare?

Dvije krivične prijave krčkaju se u Tužilaštvu KS

A. Dučić

22.8.2014

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zaprimilo je 6. avgusta 2014. godine krivičnu prijavu protiv Rabi je Čampare, načelnice Sektora za pravne, kadrovske i logističke poslove i edukaciju MUP-a KS, zbog navodnih krivičnih djela zloupotrebe položaja i krivotvorenja službenog dokumenta.

Slovo zakona

Iz izvora bliskih Tužilaštvu KS saznajemo da je prijavu podnio Senadin Arapčić, a da je protokolirana pod brojem CMS-KTA-73225/14.

U prijavi je navedeno da je Rabija Čampara, majka SDA-ovog tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare, nezakonito umanjila vlastiti penzioni staž za pet godina.

Ističe se da je, prema službenoj evidenciji koju je 2011. godine komesar policije Vahid Cosić dostavio tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Muhamedu Budimliću (SDP), Čampara imala 39 godina staža, a prema evidencijama iz 2012., njen staž iznosio je 34 godine!

obafaxa01

- Evidentno je da je imenovana (Rabija Čampara, op.a.) zloupotrebom pozicije glavnog inspektora i načelnika Sektora poduzela nezakonite mjere i aktivnosti da joj se umanji penzioni staž za pet godina. Nameće se zaključak da je imenovana prije dvije godine trebala uprazniti poziciju glavnog inspektora - ističe se u krivičnoj prijavi.

Zanimljiv je i navod iz ovog akta da je Čampara krajem maja 2014. napunila 65 godina, čime je i po ovoj osnovi stekla uvjete za penziju.

Prijavio i Budimlić

Nadalje, u krivičnoj prijavi piše da su, prema članu 122. Zakona o policijskim službenicima KS, koji propisuje prestanak radnog odnosa policijskog službenika nakon navršenih 65 godina, komesar policije Vahid Cosić i načelnik Jedinice za profesionalne standarde Željko Mijatović, inače bivši SDA ministar unutrašnjih poslova, zakonski bili obavezni poduzeti postupak protiv Rabije Čampare.

Protiv Čampare, dugogodišnjeg visokopozicioniranog kadra SDA, još 2012. po istoj osnovi krivičnu prijavu podnio je bivši ministar unutrašnjih poslova Muhamed Budimlić. O njenom penzionom stažu svojevremeno je raspravljano i u Skupštini Kantona Sarajevo. A. DUČIĆ

Predsjednik SBB-a žrtva Rabijhih sinova i šefa Bakira

camparesaizetbeg

Dubravko i Aljoša Čampara, Izetbegović i Turković

Kao što je poznato, jedan sin prijavljene Rabije je Aljoša, dogradonačelnik Sarajeva ispred SDA i najpouzdaniji član Kabineta Bakira Izetbegovića. On je nagovarao Fahrudina Radončića da odustane od kandidature za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u korist Bakira Izetbegovića.

Kada je to Radončić glatko odbio, drugi Rabijin sin, državni tužilac Dubravko, kao odmazdu zbog Radončićeve nekooperativnosti, podvalio je njegovo ime u navodnu zločinačku organizaciju Nasera Keljmendija. To je uradio pozivajući se na laži mafijašice Šejle Turković, supruge Zijada Turkovića i nekadašnje dugogodišnje vjerenice Aljoše Čampare.

Međutim, ta politički motivirana igra u korist Bakira Izetbgovića se demistificira i evidentno pravno raspada, a krivično djelo zloupotrebe službenog položaja Dubravka Čampare polako se, ali sigurno nazire.

’Nezakonito ponašanje stvara nezadovoljstvo poštenih policijskih službenika’

- Ovakvo nezakonito ponašanje - kaže se u krivičnoj prijavi - korištenjem položaja šteti ugledu policijskog menadžmenta u MUP-u KS te stvara nezadovoljstvo poštenih policijskih službenika, koji su opredijeljeni da policijske poslove obavljaju pošteno i na zakonit način te da napredovanje u službi stiču referenciranjem na stvarni radni doprinos u obavljanju radnih zadataka - navedeno je u Arapčićevoj prijavi protokoliranoj u Tužilaštvu KS.

Hamzić: Navodi iz Budimlićeve prijave na provjeri, a formiran je novi predmet

alem-hamzicccc

Hamzić: Predistražne radnje

Tužilaštvo Kantona Sarajevo poduzima određene predistražne radnje u okviru kojih provjerava navode iz krivične prijave Muhameda Budimlića, bivšeg SDP-ovog kantonalnog ministra unutrašnjih poslova iz 2012. godine protiv Rabije Čampare, aktuelne načelnice Sektora za pravne, kadrovske i logističke poslove i edukaciju MUP-a KS, zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja i krivotvorenja službenog dokumenta, a radi utvrđivanja eventualnog počinjenja krivičnog djela.

Ovo je u izjavi za "Avaz" potvrdio portparol Kantonalnog tužilaštva Alem Hamzić.

On je istakao da će se Tužilaštvo, po završetku provjera, opredijeliti za poduzimanje daljnjih radnji i mjera iz svoje nadležnosti, a sve radi donošenja konačne tužilačke odluke.

Potvrđeno nam je da je Budimlić podnio krivičnu prijavu protiv Čampare, između ostalog, zbog nezakonitog umanjenja penzionog staža za više od pet godina.

S tim u vezi, Hamzić nam je potvrdio da je Kantonalno tužilaštvo 6. avgusta zaprimilo i krivičnu prijavu od Senadina Arapčića, uposlenika MUP-a, u kojoj je, između ostalog, Čampara osumnjičena po istom osnovu, te da je formiran novi predmet u ovom slučaju.

No, znajući rođačku shemu "SDA porodice za provođenje zakona", ishod nije teško predvidjeti.