REGION

Propalo dno na plaži u Hrvatskoj, otvorio se ulaz pećine!

"More je unutra osjetno hladnije"

(A. Vr.)

21.8.2014


Otvorila se zemlja: Na otoku Viru propalo je dno u plićaku. Geologinja Snježana Mihalić Arbanas kaže kako se urušio strop podzemne pećine koju treba istražiti

- Gle, rupa! Pokazala sam sestrični jamu koju sam spazila u plićaku na plaži u Lozicama. Isprva mi nije vjerovala jer je mislila da se radi o optičkoj varci. Ali tamo je zaista bila rupa duboka oko četiri metra, a dno je u promjeru bilo široko pet metara, ispričala je za "24sata.hr" Mateja Đurina (26).

Dodaje kako joj nije jasno kako to da je dno plićaka propalo i za sobom ostavilo rupu. O kupanju u njoj Mateja nije ni razmišljala, a ne namjerava to ni učiniti. Za razliku od nje, u rupi se okupao Alan Vukalić (34).

 

 

- Osjećaj je super! More je unutra osjetno hladnije jer je okolo rupe plićak, pa se to plitko more dobro zagrije. Zaronio sam unutra s maskom dok sam se kupao. Uokolo su stijene, pa mislim da se voda samo prelila unutra, da nije procurila iz neke unutarašnje pukotine. Eh, što nije neka bušotina nafte ili plina - šali se Alan.

I Mateja i Alan slažu se kako se rupa otvorila prije najviše sedam dana jer su ranije šetali istom plažom pa je tad nisu vidjeli.

 Fenomen s virske plaže objasnila je ing. geologije Snježana Mihalić Arbanas.

- Riječ je o vapnenačkim stijenama, odnosno kršu. Na plaži se urušio strop male podzemne pećine koju je izlokala voda. Čak je moguće da je ta nastala rupa dio većeg sistema i trebalo bi istražiti ima li tu još pećinu - zaključila je geologinja Mihalić Arbanas.