CRNA HRONIKA

Uhapšena i braća Šćuk iz Jablanice

U nastavku združene policijske akcije “Sunce”

M. SMAJKIĆ

21.8.2014

 

Nakon održanog ročišta u Kantonalnom sudu Mostar, jučer je određen pritvor četvorici uhapšenih u ponedjeljak u Mostaru u združenoj policijskoj akciji “Sunce”.
Naredni mjesec iza rešetaka će provesti Anes Kurbegović, inače optuženi u predmetu “Lutka”, te Šeherzada Porić, Darko Sliško i Samir Serdarević, dok je Zoran Šimić pušten na slobodu.

Oduzeto vozilo

Četvero pritvorenih osumnjičeno je da su, kao članovi zločinačke organizacije, izveli više teških krađa, među kojima u ponedjeljak veliku pljačku cigareta, kao i novca u mostarskom prigradskom naselju Ortiješ, nakon čega su i uhapšeni.

Dežurni tužilac Hercegovačko-neretvanskog kantona Kemal Maksumić zatražio je mjeru pritvora zbog bojazni da bi, ako se nađu na slobodi, mogli utjecati na svoje saučesnike, ali i na tragove i dokaze.
 
- Nakon provale u to skladište uz magistralnu cestu M-17 u Ortiješu, zaplijenjen je kamion i u njemu su nađene ukradene cigarete, čija količina još nije utvrđena, odnosno nisu još sve izbrojane. No, okvirno se procjenjuje da je riječ o cigaretama vrijednim milion i dvjesto hiljada maraka. Iz skladišta je ukradeno i skoro 40.000 maraka u gotovom novcu - rekao nam je Maksumić.

Inače, osim ove petorke, policija traga i za njihovim saučesnicima, a potjernica je, kako saznajemo, raspisana za Andrijom Begom iz Prozora/Rame, Mugdimom Omanovićem iz Bugojna te za Tonijem Brkićem iz Ljubuškog.

Pretres objekata

Saznajemo i da su u utorak poslije podne, u okviru ove akcije, na području Jablanice uhapšeni braća Kemal i Nezir Šćuk, čiji su objekti, odnosno kuće, kao i restoran na ulazu u Jablanicu, jučer pretresani.

Oni su nakon hapšenja predati u nadležnost MUP-ova Livanjskog i Zapadnohercegovačkog kantona, koji se naknadno uključio u ovu akciju.