BIH

Prodajom struje Vuku Hamoviću oštetili EPBiH za 4,1 milion eura

Traje istraga protiv bivših čelnika EPBiH

Centar za istraživačko novinarstvo

21.8.2014

 

Bivši rukovodioci „Elektroprivrede BiH“ opekli su se strujom koju su prodavali grupaciji „Energy Financing Team“ (EFT). Postoji mogućnost da budu optuženi za zloupotrebu položaja, jer su javnom preduzeću uskratili planirani prihod od oko 4,1 milion eura.

Prema podacima Finansijske policije FBiH, čelnici EPBiH napravili su loš poslovni dogovor sa EFT-om o prodaji viška struje u 2009. godini. O tome je početkom prošle godine obaviješteno Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, koje je i otvorilo istragu.

Štetni ugovori

Ovo je jedna u nizu istraga zbog trgovine strujom sa EFT-om, ali jedina koja je još aktivna. I ranije su vođene istrage protiv čelnika ovog i drugih elektroprivrednih preduzeća u BiH zbog sumnje da su radili na štetu svojih preduzeća. Uprkos tome, EFT se nastavio  razvijati. Nakon višegodišnjeg trgovanja uskoro počinje s proizvodnjom vlastite struje u BiH. U tome ima podršku institucija u RS.

„Energy Financing Team“ je grupacija koja se bavi trgovinom struje i investicijama. Majka firma grupacije je „EFT Investments PLC“, firma registrirana na Kipru. Najveće udjele u kiparskoj kompaniji zajedno imaju srbijanski biznismen Vuk Hamović i njegov sin Miloš.

 

10,5 miliona KM EFT platio imovinu rudnika uglja u Stanarima kod Doboja

6 milijardi KM vrijedna koncesija koju je dobio EFT za eksploataciju rude iz Stanara

 

„Elektroprivreda BiH“ 2008. je raspisala tender za prodaju viška električne energije u narednoj godini. EFT je tada ugovorio kupovinu 613.200 megavat-sati struje po cijeni od 83,53 eura po megavat-satu, koju je trebao platiti 51,2 miliona eura.

Polovina količine struje isporučena je do kraja prve polovine 2009. Tada je EFT zatražio snižavanje ugovorene cijene zbog pada cijena struje na svjetskom tržištu.

Uprava EPBiH odlučila im je djelimično izaći ususret prihvatajući opravdanje EFT-a da je pad cijena viša sila, iako pod pojmom „više sile“, definiranim ugovorom, promjena cijena struje nije navedena. Potpisani su aneksi prema kojima cijena struje ostaje ista, ali se produžava rok isporuke dijela struje do kraja marta 2011. godine.

Prema podacima Federalne finansijske policije, ova struja nije bila prodata u dogovorenom roku i ostala je neisporučena količina od 49.369 megavat-sati, što je vrijednost od oko 4,1 milion eura.

 

 

Godine 2009., s obzirom na to da EFT-u nisu prodali dogovoreni višak struje, raspisali su novi tender. EFT se ponovo pojavljuje kao kupac. EPBiH prihvata njegovu ponudu da kupi 220.850 megavat-sati struje po 44,64 eura po megavat-satu, što je skoro dvostruko niža cijena od one plaćane u prvoj polovini godine.

Zbog spornih odluka Uprave, „Elektroprivreda BiH“ ostala je bez dijela planiranih prihoda u 2009. godini te je policija podnijela krivičnu prijavu protiv tadašnjeg direktora Amera Jerlagića (SBiH), šest članova Uprave te Nadzornog odbora s Edhemom Bičakčićem (SDA) na čelu.

Policijske akcije

Policijske akcije nisu poremetile poslovanje EFT-a. Nakon pet godina trgovanja strujom naveliko, u dogovoru s Vladom RS otkupio je imovinu rudnika uglja u Stanarima kod Doboja za 10,5 miliona marka te dobio koncesiju za eksploataciju te rude vrijedne oko šest milijardi maraka. Rudnik proizvodi oko milion tona lignita godišnje, a planirana proizvodnja je 2,5 miliona tona godišnje. Većinu će trošiti njihova termoelektrana koju grade u tom mjestu, a ostatak će prodavati na slobodnom tržištu.

Grupacija EFT planira u 2017. u elektromrežu BiH uključiti i struju iz hidroelektrane Ulog na Neretvi na sjeveroistoku Hercegovine. Dozvolu za gradnju dobila je prošle godine i već je napravila pristupne puteve.
 

Ešdaun smjenjivao zbog loših ugovora


Dogovori EFT-a s elektroprivredama i ranije su bili interesantni istražiteljima. U specijalnom revizorskom izvještaju visokog predstavnika iz 2003. piše da je menadžment EPRS prodavao električnu energiju EFT-u ispod tržišne cijene.

Nakon što je izvještaj objavljen, tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) smijenio je generalnog direktora EPRS Svetozara Aćimovića i Boška Lemeza, člana Upravnog odbora EPRS i bivšeg ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS. Istraga je okončana bez podizanja optužnice.