BIH

Radončić poput Porošenka, većina drugih hajrovala od budžeta

Neko ušao bogat, drugi zaradili u politici

S. DEGIRMENDŽIĆ

21.8.2014

Cerić: Imovina od 760.000 KM - Radončić: Poklonio ministarske plaće - Budimir: Prijavio da posjeduje i firmu - Zukić: Naveo da ima dva stana i dvije kuće
 

Shodno pravilima Centralne izborne komisije (CIK) BiH , kandidati na ovogodišnjim izborima bili su dužni prijaviti svoje imovinsko stanje. U ovom trenutku nije jasno ima li onih koji su sakrili talove dobivene na tenderima ili eventualne račune u stranim bankama, ali je u svakom slučaju vrlo zanimljivo saznati šta,  ko, koliko i od čega ima.

Imovinski kartoni većine političara koje su ove godine predali CIK-u u svojstvu kandidata za predstojeće oktobarske izbore, pokazuju da je politika unosan biznis, pogotovo za one koji prije stupanja na političku scenu nisu imali gotovo nikakvu imovinu.

Ostvareni i uspješni

Rijetki su oni koji su poput Fahrudina Radončića, osnivača  predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) i kandidata na ovogodišnjim izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u politiku ušli kao ostvareni i uspješni biznismeni.

Radončić je sigurno najbogatiji bh. političar, koji podsjeća na ukrajinskog predsjednika Porošenka ili novog slovačkog predsjednika Andreja Kiska, koji su kao uspješni industrijalci ušli u politiku. Primjerice, Porošenko je 1991. godine pokrenuo svoju fabriku čokolade, a iste godine i Radončić je osnovao najveću medijsku grupaciju u historiji BiH "Avaz".

Grupacija "Avaz" je prodala više od 350 miliona primjeraka samo "Dnevnog avaza", ostvarila još toliko prihoda od marketinga i drugih svojih izdanja , te podigla više od 100 miliona KM  kredita i izgradila najljepše zgrade u Sarajevu i Tuzli. Istovremeno, zapošljavala je stotine visokoobrazovanih ljudi i uredno izmirivala sve obaveze prema državi, uposlenicima i bankama.

Na izborima prije četiri godine, Radončić je prijavio da grupacija "Avaz" sa svojim brendom po procjeni banaka vrijedi više stotina miliona KM, te da osobno posjeduje imanje u selu pokraj Sarajeva od oko sedam hektara, te kuću na području sarajevske općine Novi Grad od 240 metara kvadratnih.

Radončić je ove godine prijavio iste nekretnine i ugovor o, u međuvremenu, obavljenoj prodaji 100 posto kapitala "Avaz Roto Pressa" koji će se sukcesivno isplaćivati, a ukupna vrijednost cijelog posla je planirana u iznosu od 200 miliona KM.  

Neovisno od imovine koju je stekao prije ulaska u politiku kao industrijalac i investitor, Radončić je prijavio da je kao ministar sigurnosti BiH na ime plaće ostvario prihod od 60.000 KM. Dokaz da u politiku nije ušao da bi nešto osobno i dodatno zaradio, jeste i to da je Radončić  navedeni novčani iznos u cijelosti  poklonio sindikatima policije i praktično ispunio javno dato obećanje da će ministarski posao raditi za 1 KM mjesečno.

Živko Budimir, predsjednik Stranke pravde i povjerenja (SPP), i kandidat za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH prijavio je da je prošle godine po osnovu plaća zaradio 42. 000 KM.

Budimir tvrdi da njegova ukupna imovina vrijedi 700.000 KM, a u koju je ubrojao kuću koju je procijenio na 480.000 KM. Ima i firmu "Nero" za koju je naveo da je vrijedna 210.000 KM.

Stan u Beču

Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH, u imovinskom kartonu je naveo da je u prošloj godini prihodovao 116.200 KM, u koje su ubrojane i penzije od maja 2012. do maja ove godine u iznosu od 24. 000 KM.

Cerićeva imovina prema imovinskom kartonu vrijedna je 760.000 KM. Od tog iznosa 750.000 otpada na privatnu kuću, za koju kaže da je pola u vlasništvu njegove supruge Azre.

Bivši reis tvrdi da njegov automobil marke Honda vrijedi 1.000 KM, te da na računu u Vakufskoj banci ima 1.000 KM.

U dodatnim pojašnjenjima naveo je da je za honorar u inozemstvu u visini od 60.000 KM, porezne obaveze izmirio u Jordanu, gdje je kako navodi i ostvario ta primanja.

Posjeduje i porodičnu kuću u Visokom čiji je suvlasnik zajedno s bratom.

Cerić je prijavio i da njegov sin Kemal ima stan u Beču za koji tvrdi da je vrijedan 150.000 KM, da je u prošloj godini zaradio 21.500 KM, te da na bankovnom računu ima 2.000 KM.

Amir Zukić (SDA), kandidat za Parlament BiH (SDA ima još jednog kandidata sa istim imenom i prezimenom op.a.) prijavio je imovinu vrijednu 996.500 KM, među kojom su dva stana i dvije kuće, te dionice u više preduzeća trenutne vrijednosti 180.000 KM. Na ime naknada i plata u prošloj godini, Zukić je zaradio 67.916 KM, a nije prijavio da ima bilo kakva zaduženja i kredite.
 

Neobrađeni kartoni Lagumdžije i Izetbegovića


Do jučer, kada su novinari "Avaza" prikupljali podatke o imovini političara u CIK-u nisu bili obrađeni imovinski kartoni Zlatka Lagumdžije i Bakira Izetbegovića.

Znajući postupke Bakira Izetbegovića i njegove izjave od 7. februara kada je demonstrante javno nazivao teroristima i dilerima droge, treba očekivati da je Izetbegović najvjerovatnije prijavio "pola kuće", i polovni automobil, a Lagumdžija je u tom smislu, ako se uzme njegova prijava iz 2010. godine, mnogo transparentniji u prikazivanju osobne imovine.
 

Komšić prezadužen poput države na čijem je čelu

 

Komšić: Krediti u četiri banke

Željko Komšić je u svom imovinskom kartonu naveo da je na ime plaća i naknada u prošloj godini zaradio 63.451 KM, te da od imovine posjeduje samo stan veličine 72 metra kvadratna, vrijedan 150.000 KM. S obzirom da je Komšić prijavio da u četiri banke ima kredita u ukupnom iznosu od 88.839 KM, član Predsjedništva BiH izgleda najviše liči na državu na čijem čelu je već osam godina - prezadužen je!