BIH

Povećajte penzije ili ćete dobiti demonstracije pred vratima!

Penzioneri odgovaraju premijeru Nikšiću

E. DUVNJAK-ŠALAKA

21.8.2014

 

Penzioneri Federacije BiH poručuju premijeru Nerminu Nikšiću (SDP) da pred svojim vratima može očekivati demonstracije ako se ne odgovori na njihove zahtjeve, a jedan od njih je povećanje penzija za pet posto.

 

 

Premijer Nikšić, naime, izjavio je da u ovom trenutku povećanje penzija nije realno.

Teška situacija

Redžo Mehić, član Izvršnog odbora Saveza Udruženja penzionera FBiH, poručuje premijeru Nikšiću da „može pričati šta hoće“.

- Dobit će demonstracije pred vratima. Prošle godine smo ih zamrznuli, odgodili. Prema tome, za koji dan razgovaramo s užim rukovodstvo Vlade FBiH, s njim. Pa ćemo mu reći kolika je prosječna plata u FBiH, a kolika prosječna penzija i kako preživljavaju penzioneri - kategoričan je bio Mehić.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza Udruženja penzionera FBiH, kaže da su svjesni da je situacija teška, ali i da Vlada FBiH mora raditi na poboljšanju položaja penzionera.

On kaže da treba raditi na tome da poslodavci plaćaju doprinose za zaposlene, poreze i sve druge obaveze prema državi.

Sutra sastanak

- Tako bi se mogle povećati naše penzije. Moraju se stvarati i pretpostavke za otvaranje radnih mjesta i time će se penzije povećati. Ponavljam, dug državnih firmi Zavodu PIO/MIO zbog neplaćanja doprinosa iznosi 380 miliona KM. Neka Vlada iskoristi svoje mehanizme i natjera da se taj dug izmiri. Najlakše je reći da novca nema - govori Rapa.

On naglašava da danas neće biti održan sastanak s predstavnicima Vlade FBiH, već je on zbog obaveza članova Saveza penzionera FBiH na realizaciji pomoći penzionerima ugroženim u poplavama odgođen za sutra.
 

Brojke

 

827 KM iznosi prosječna neto, a 1.262 KM bruto plaća u FBiH

360 KM iznosi prosječna, a 434 KM zagarantirana penzija u FBiH

326 KM iznosi najniža penzija, a prima je 230.000 penzionera

443.752 je zaposlenih u FBiH

390.284 je penzionera u FBiH

387.405 je nezaposlenih u FBiH